Translate

Friday, May 1, 2015

Musaca de piure cu carne tocata


Add caption

Musaca de piure cu carne tocata

Ingrediente
pentru 12 portii = o tava ( yena ) de 40 x 25 cm

Umplutura:    600-700 g carne tocata  ( porc , vita sau amestec )  
   2 cepe mari  
   sare, piper, 
   1/2 lingurita cimbru 
   3 linguri pasta de tomate sau 4 de bulion sau 5 de suc de rosii  
   optional, 1 lingurita rasa de boia dulce sau iute, dupa gust 
   optional, un dovlecel mic  
   1 ou
Piure:
   2 kg cartofi
   100 g unt pentru piure
   100 ml lapte

    putin ulei sau unt si pesmet pentru uns tava
    3 linguri de ulei si 1 lingura pasta de tomate pentru decor

Mod de preparare
   Se caleste , ceapa tocata la foc foarte mic, pana incepe sa devina translucida . Se adauga carnea si dovlecelul dat prin razatoarea mica si se mai caleste la foc mic timp de 15 minute.  Se adauga sare si piper dupa gust, cimbrul, 3 linguri pasta de tomate, boia si se opreste focul. Se lasa sa se raceasca pana cand putem tine mana in amestec fara sa ne friga. Se adauga oul si se amesteca din nou.
   Cartofii se curata,se spala, se taie ca pentru tocana si se pun la fiert in apa rece cu sare. Cand incepe apa sa clocoteasca se ia spuma si se mai lasa la fiert la foc mic- mediu inca aproximativ 30 minute. Dupa ce cartofii sunt fierti ( se rup cand sunt intepati cu furculita), se scurg de apa, dar apa scursa se pastreaza. Se paseaza, se amesteca cu unt si lapte, se adauga sare dupa gust si se mai subtiaza cu zeama in care au fiert cartofii pana la obtinerea unui piure putin mai moale decat in mod obisnuit.
   Se porneste cuptorul la 180 grade sau treapta 4 .
   Se unge tava cu putin ulei sau unt si se tapeteaza cu pesmet.
   Se aseaza un strat de piure care sa fie aproximativ jumatate din cantitatea totala de piure. Se niveleaza. Se adauga amestecul de carne si se niveleaza. Se adauga restul de piure si se niveleaza si acesta. Cele 3 linguri de ulei se pun la incalzit intr-o tigaita. Cand se incinge uleiul se adauga 1 lingura de bulion si se opreste focul. Amestecul obtinut se intainde ca ultim strat peste musaca.
   Daca in tava au ramas pe inaltime mai putin de 2 cm ( 2 degete) pana la margine, exista riscul sa dea in foc. Pentru siguranta se pune pe o treapta inferioara a cuptorului o tava goala si tava cu musaca se pune deasupra pe gratar.
   Se da la foc foarte mic pentru 20 minute si  apoi se se mai tine 15 minute la 180 grade.
   Este gata cand este rumenita frumos.
   Se lasa la racit cel putin 30 minute.
 
   Sa aveti pofta !

No comments:

Post a Comment